Dabiski raudzētas maizes ieraugs

Lasu un pētu interneta dzīlēs atrodamo informāciju par dabiski raudzētu maizi (angliski sourdough). Labas maizes pamatu pamats ir labs ieraugs. Tādu var dabūt no draugiem, paziņām, nopirkt vai pagatavot pats. Pēdējo iesācējiem neiesaka. Draudzene piedāvāja savu ieraugu, bet degustējamais rezultāts motivēja meklēt labāku alternatīvu. Manu uzmanību piesaistīja Carl Griffith's 1847 Oregon Trail ieraugs - pieejams bez maksas, tikai jānosūta tukša aploksne ar pastmarku vai viens dolārs pasta izdevumu segšanai (vairāk info: carlsfriends.net). Laikam tieši senatnīgums un ideja turpināt kaut ko ar tādu vēsturi mani visvairāk uzrunāja. Arī atsauksmes līdz šim lasītas tikai tās labākās - ieraugu vērtē kā ļoti labu. Nosūtīju dolāra banknoti pa pastu un sākās skaistais gaidīšanas laiks. Pirmā daļa - dabiski raudzētas maizes viena no pamatsastāvdaļām ir pacietība. Ņemot vērā, ka man ir divi nu jau 5 gadus veci bērni, tad pacietības skolā zināms līmenis iemaņu attīstībā sasniegts. :)


Tā kā paies vairākas nedēļas līdz iegūšu ieraugu, kuru pārliecināti varēšu uzskatīt par labu, un attiecīgi gūt pieredzi tāda novērtēšanā, tad nolēmu, ka interesants piedzīvojums varētu būt mēģinājums izaudzēt savu ieraugu (man tak niez nagi pēc teorijas studijām gūt arī kādu taustāmu praktisku pieredzi). Internetā atrodamas daudz un dažādas versijas un receptes kā pašam izaudzēt savu ieraugu. Pilnīgi neracionālā veidā mani uzrunāja šis variants. Neracionālā tāpēc, ka tagad jālauza galva, kur lai ņem nesaldinātu ananāsu sulu. Atsevišķi nopērkama diez vai. Atliek pirkt ananāsu. Neesmu ananāsu cienītāja - laikam tikai ieraugs spēs piespiest mani to ielikt savā iepirkumu grozā.

 

Write a comment

Comments: 3
  • #1

    Gunita (Sunday, 10 June 2012 06:04)

    Jā... tu esi iepinusies lielā avantūrā, bet ja tā turpināsi, tad vēl pēc pus gada būsi profs, un jau varēsi citiem dot nopietnus padomus...:)Man vajadzēja apmēram pus gadu, lai saprastu, kas ir kas. vairākus kiligramus ekomiltu izmetu ārā kā galīgi sapurgātus, bet nepadevos... kādus tik padomus neizmēģināju. beigās nospļāvos uz visiem padomiem un izlasot paprāvu kaudzi ar teoriju un vispārējo ideju, sapratu, ka pati visu darīšu. Tā kā kopš dzimšanas esmu uz "tu"ar receptēm un sastāvdaļu daudzumiem, tad parasti paņemu ideju un taisu visu uz "aci"...
    paņēmu miltus, pielēju ūdeni un maisīju, skatoties kā briedīs attiecīgie milti, jo viņi tik dažādi briest un pat no laika apstākļiem ārā esot atkarīgs, pilnīgi nopietni(ļoti slikti rūga pērkona negaisa laikā)... tā es pievienojot miltus un ūdeni, lēnā garā maisot, izveidoju vidēja biezuma krējuma konsistences putriņu,lai nav šķidra un nav pārāk bieza un maisīju apmēram 500x un putriņas daudzums bija apm.1 glāze. pārliku pāri papīra dvieļa loksni, var plānu katūna lupatiņu un līdz rītam. no rīta izskatījās, ka dzeltenīgs ūdens nedauz pa virsu noslāņojies... atkal apmaisīju apm 200 x un tā ikpa 1-1.5 stundām. Likās - bezcerīgs pasākums, atkal būs jāmet laukā... 3ās dienas rītā paceļot papīrīti acis pārbolījās... tik smuks "tauku puncītis" izļumis. Nu tā tas sākās. Varu pateikt tikai vienu, ka tas pasākums man parasti bija nopietni jāieplāno, jo katru reizi, kad taisīju jaunu ieraugu(tā darīju sākumā), pat stundas bija jāieplāno un lai nekur nebūtu jāiet - parasti teicu - es cepšu maizi, sēdēšu klāt. Vienmēr rūga tas ieraugs - kā viņam ienāca prātā. pēc tam jau iemācījos viņu glabāt ledusskapī, pēc izņemšanas iedarbināt un pāris reizes liku saldētavā, ja vairākas nedēļas neplānoju neko cept... ļoti labi viss sanāca - nekāda piebarošana, nekādas sulas nelēju klāt, bet ļoti bija jāpieskata, beigās jau uz aci zināju, kad kas notiek. Viss ir atkarīgs no - miltiem, temperatūras iekšā, ārā, jāskatās, lai nav caurvējš un uzmanīšanas. Sākumā tas bija izmisīgi-bezcerīgi, bet beigās ļoti jau paredzami. Rupmaizei ieraugam liku tikai rudzu miltus un rūga super, pēc tam tad var pievienot vēl klāt, tad,kad maizi jau gatavo. Saldskābmaizei un citiem smalkumiem ieraugā liku tikai kviešu smalkos, nebalinātos miltus. pēc tam tad tikai sākās maizes mīklas veidošanas process. Vienīgais papretīga rupmaize bija, kad lika steviju, man nepatika, tik salkana kopā ar to dabīgo miltu garšu.. bet ir grūti reizēm notrāpīt brūnā cukura daudzumu, ja pieliek par daudz, maize vairs neceļas. Bet bez cukura tā ir kā ir. Ja kādreiz tomēr neizdevās, tad pieliku nedaudz rauga, lai nav milti jāmet laukā, bet tik ne sodu, laikam par daudz sliktās informācijas esmu salasījusies par viņu, sorry! Tagad man ieraugs uzrūgst 1-1.5 diennakts laikā. Pirmajā reizē nošokējos, pat iebļāvos, jo ko tādu nebiju gaidījusi. Laikam pateicīgs ir subtropu klimats, kurā dzīvoju(Floridā), te viss ļoti ātri rūgst, pat jogurts un nav vajadzīgs nemaz jogurta ieraugs. Šeit rūgst "salds",ja grib skābu, tad siltumā jāatstāj uz 2vām- 3s dienām. Nezinu kā citiem, man gan Latvijā ieraugs rūga ļoti labi(kad piešāvos) gan te Floridā, vēl labāk...Lai tev izdodas iemācīties uztaisīt savējo, tad nebūs jāuztraucas par piebarošanu un pasūtīšanu. Starp citi, kopš dzīvoju ASV neticu vairs nevienam no viņiem... saprotu par ko runā Džordans Rubins, ja rakstīts - ECO... ļoti jāpēta, melo kā sušķi, tādēļ vislabāk ņemt no fermeriem un lauksaimniekiem(ar ne vienmēr var ticēt)... viens mums te tirgoja ļoti dabīgās olas, izrādās, ka baro ar kukurūzas graudiem :), prasu vai eko - nē... bet tā ir dabīga kukurūza... vai ne??? ka tik ne ar. Rudzu miltu garšas arī ir tik dažādas vissaldākie un garšīgākie ir ne eco, ko tas nozīmē??? Viss, kas darīgs, nemaz nav tik garšīgs. Loti ir arī atkarīgs cik ilgi un kādos apstākļos glabāti rudzu milti. Latvijā biju pasākusi, pēc atnešanas mājās, izkarsēt cepeškrāsnī, pēc tādas procedūras ļoti labi rūgst un ir baudāmāki, jo varbūt mitrumā stāvot, veikala plauktos, paliek nedaudz rūgti...

  • #2

    Ray Ban Sunglasses Sale (Tuesday, 14 August 2012 03:17)

    I really enjoyed this post, to see what you were talking about without even having to leave the article. Thanks for your free articles. I like this site very much.

  • #3

    Tiffany and Co Outlet (Tuesday, 14 August 2012 03:20)

    I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. your blog is very informative and it helps other also.

Komerciālajā pusfabrikātu un ātrās ēdināšanas diktētajā pasaulē dabisks un veselīgs ēdiens kļuvis par izaicinājumu. Ļausimies tam...!

Blogs veidots ar mērķi apkopot informāciju un pieredzi, iepazīstot aizraujošo un interesanto dabiski raudzētās maizes pasauli.

 

Citi mani blogi:

Adonika - manas mājas virtuālajā pasaulē. Iespēja apkopot sev svarīgo, saliekot no lauskām savas pasaules un svarīgo lietu mozaīku.

Azote - adoptētāju un aizbildņu SO "Azote"