Pirmie "kucēni"

Tad nu beidzot, vairāk kā mēnesi kopš bloga izveidošanas, man ir pirmais taustāmais rezultāts jeb tapis dabīgi raudzētais maizes klaips! Nav tik labs, lai varētu lepoties, bet sanāca labāks nekā biju iedomājusies. Sava debijas maizes klaipa recepti noskatīju youtube - uzmanību piesaistīja ar vienkāršību, jo mīkla nav jāmīca. Recepte tiešām vienkārša un, ja reiz sanāca man, tad sanāks visiem. :)

 

Sākot gatavot mīklu, atklāju, ka man nav vajadzīgais ierauga daudzums (pieliku tikai 100 ml jeb 2,5 reizes mazāk) - pēc aprēķiniem, ņemot vērā ierauga barošanā izmantoto ūdens un miltu daudzumu, it kā bija jāpietiek, bet ķīmija ir un paliek ķīmija (attiecībās ar to esmu blondīne) un tās ietekmē tilpums mainās. Video pretēji lasītajiem ieteikumiem ieraugu izņem no ledusskapja, samaisa (pēc pazīmēm pārrūdzis) un liek klāt. Mans ieraugs bija stipri biezāks, kas mainīja ūdens miltu proporcijas mīklai. Ņemot vērā, ka ierauga bija stipri mazāk, tad raudzēju ilgāk jeb ieteikto 8-12 stundu vietā sanāca 14 stundas. Pieļauju, ka mazei vajadzēja sanākt pufīgākai un saldākai (vismaz man tā kārotos :)) Skābums nav izteikti jūtams maizes garšā, bet paliek kā pēcgarša. Kopumā maizes garšu ir grūti noraksturot - ja nu vien kā atkarību radošu. Atšķirās no veikalu maizes un ir aromātiskāka.

Mīklai izmantoju 2/3 pilngraudu kviešu miltus un 1/3 baltos (nebalinātos) kviešu miltus.

 

Kad mīklu biju sagatavojusi likšanai krāsnī, tad iezvanījās telefons, kā dēļ ātri iemetu traukā un tinuma šuve sanāca virspusē, ko var redzēt arī attēlā. Paskatījos gan, ka video ir līdzīgi, un kopumā tas maizes skatu nebojā.

 

 

Tuvākajā laikā plānoju atkārtoti cept maizi pēc šīs pašas receptes, ievērojot noteiktās proporcijas un raudzēšanas laiku. Gūtās atziņas:

 

  • Proporcijas maizes cepšanā IR svarīgas. Man raksturīgi gatavošanai pieiet radoši un receptes izmantot iedvesmai kā aptuvenu ceļrādi nevis stingri pēc tām vadīties. Maizes cepšanā, īpaši iesācējiem, kam nav attīstīta spēja sajust maizes tapšanas procesu, svarīga precizitāte. Radošo lomu dabīgās maizes gatavošanā uzņemās mikroorganismu populācija, tāpēc, cik lasīts, rezultāts variē arī stingri pieturoties pie vienas receptes.
  • Maizi visērtāk mājsaimniecības cepeškrāsnī cept cepamajā traukā. Parasti iesaka 20 minūtes cept ar vāku un 20 minūtes bez vāka. Tādejādi sanāk maizei kraukšķīga garoziņa. Man to kraukšķīgumu kārotos mazāk izteiktu, tāpēc domāju mēģināt bez vāka cept tikai 10 minūtes.
  • Tas ir daudz vienkāršāk, kā varētu šķist, un noteikti tā vērts!!!

 

Write a comment

Comments: 0

Komerciālajā pusfabrikātu un ātrās ēdināšanas diktētajā pasaulē dabisks un veselīgs ēdiens kļuvis par izaicinājumu. Ļausimies tam...!

Blogs veidots ar mērķi apkopot informāciju un pieredzi, iepazīstot aizraujošo un interesanto dabiski raudzētās maizes pasauli.

 

Citi mani blogi:

Adonika - manas mājas virtuālajā pasaulē. Iespēja apkopot sev svarīgo, saliekot no lauskām savas pasaules un svarīgo lietu mozaīku.

Azote - adoptētāju un aizbildņu SO "Azote"