Eksperiments Nr. 3 - Augļu maize

Agrāk debesis bija zilākas un zāles zāļāka... un Lāču augļu maize ar augļiem bagātāka. Pēdējā laika vilšanās minētajā produktā uzvedināja mani uz domām, ka jāpamēģina pašai tādu cept. Bažījos par to, vai liels augļu daudzums nepadarīs maizi smagu un ķepīgu, tāpēc pirmajā variantā pieturējos pie Lāču proporcijas jeb apmēram 35%. Žāvēti augļi un rieksti nav nekāds lētais prieks, ja mājās nav atbilstoši krājumi. Tāpēc man sanāca sava variācija - uz riekstiem ietaupīju un pieliku sēklu maisījumu no krājumiem. Un iedvesmojoties no veikala augļu riekstu maisījumiem, nolēmu nedaudz šokolādi pievienot.


Sastāvdaļas:

200 g ieraugs

200 g kviešu pilngraudu milti

300 g balto kviešu un rudzu miltu maisījums ICA I love ECO

210 g ūdens

7 g sāls

80 g sēklu maisījums (saulespuķu sēklas, sezama sēklas, linsēklas brūnās, linsēklas zelta, ķirbju sēklas)

80 g rozīnes

70 g aprikozes

70 g melnplūmes

50 g tumšās sokolādes


Vispirms sajaucu ieraugu ar lielāko daļu ūdens un miltu un atstāju raudzēties istabas temperatūrā 5 stundas. Pēc tam iemīcīju atlikušo ūdens, miltu daudzumu un piedevas. Šajā brīdī nāca apjausma par to, cik svarīgi ir iegādāties kvalitatīvus un stingrus augļus, jo neizbēgamā mīklas mīcīšana ir tiem nopietns pārbaudījums. Mācoties no sēklu maizes pieredzes, sēklas un augļus iepriekš mērcēju. Sēklu svars teju dubultojās, augļi gan uzsūca tikai 60 g ūdens.


Tā kā multivāres katls bija aizņemts, tad vēl kādas divas stundas nostāvēja istabas temperatūrā. Tajā laikā diezgan aktīvi rūga. Pārliku katlā un jogurta režīmā vēl divas stundas raudzēju. Kā bildē redzams, tad apakšdaļā maize ir nedaudz saspiesta jeb mīklas pārvietošana no viena trauka otrā to pabojāja. Tomēr kopumā tā uzrūga labi un pārspēja manas cerības.


Izmaksas: 2,49 €; sanāca 1,25 kg smags maizes kukulis jeb 1,99 €/kg.


Secinājumi: maize sanāca tiešām garšīga. Šokolādi gan labāk nepievienot, jo tā nomāc citas garšas. Sēkliņu vietā labāk tomēr likt riekstus. Un visu to bagātību noteikti vajag krietni vairāk - vismaz 50% no maizes. Pārliecinājos, ka smagnējie augļi netraucē mīklas rūgšanas procesam. Turpināšu ideālās proporcijas meklējumus.


Write a comment

Comments: 0

Komerciālajā pusfabrikātu un ātrās ēdināšanas diktētajā pasaulē dabisks un veselīgs ēdiens kļuvis par izaicinājumu. Ļausimies tam...!

Blogs veidots ar mērķi apkopot informāciju un pieredzi, iepazīstot aizraujošo un interesanto dabiski raudzētās maizes pasauli.

 

Citi mani blogi:

Adonika - manas mājas virtuālajā pasaulē. Iespēja apkopot sev svarīgo, saliekot no lauskām savas pasaules un svarīgo lietu mozaīku.

Azote - adoptētāju un aizbildņu SO "Azote"