Atcerējos pirms kāda laika lasīto rakstu "Mirušie ārsti nemelo" par to, ka slimību pamatā ir uzturvielu trūkums organismā un mūsdienās cilvēki mirst no... bada. Tas lika paskatīties uz to visu no pilnīgi cita skatu punkta un labi sasaucās ar rakstā par maizes ietekmi uz veselību minēto, ka glutēnam ir abrazīva un kairinoša iedarbība uz zarnu sieniņām, kas izraisa uzturvielu uzsūkšanās mazspēju.
Paradoksāli, ka mēs dzīvojam laikmetā, kurā tik liela pārtikas produktu daudzveidība kā vēl nekad. Vēl tikai 100 gadus atpakaļ (tieši tad izgudroja pirmo mājas ledusskapi) cilvēki uzturā lietoja savā reģionā audzēto pārtiku un atbilstoši sezonai līdz ar to pārtikas daudzveidība ikdienas ēdienkartē bija daudz mazāka. Pirms 1000 gadiem tā bija vēl daudz mazāka un tagadējās Latvijas teritorijā dzīvojošie cilvēki vispār nepazina mūsdienu latviešu "maizi" kartupeļus tāpat kā šodien ierastos tomātus, burkānus, gurķus un daudzus citus produktus, bez kā mūsdienu ikdienas uzturs nav iedomājams. Tai pat laikā man aizdoma, ka, ja vien mums nebūtu pieejamas šodienas medicīnas iespējas, kas gana bieži cilvēku mākslīgi notur pie dzīvības, tad mirstība būtu daudz augstāka kā tajā laikā, jo cilvēku veselības stāvoklis, "uzlabojoties" uzturam, pasliktinās. No vienas puses mums kādus produktus reklamē kā lieliskus konkrētu uzturvielu avotus, no otras puses tiek noklusēts, ka nepareizas vai pārcentīgas apstrādes rezultātā šo uzturvielu uzsūkšanās organismā ir stipri ierobežota kā tas ir ar klijām un pilngraudu maizi, kas fitātu dēļ ir kaitīgas veselībai. Rezultātā, patērējot visu laiku daudzveidīgāko uzturu, mēs ciešam no uzturvielu trūkuma.
Write a comment