Pēc šīs receptes gatavotie no dabīgi raudzētās mīklas ceptie keksiņi man pēc struktūras un garšas sanāca līdzīgi rauga mīklas smalkmaizītēm. Aromātiski un garšīgi. Ogu vietā liku rozīnes, bet tā kā mīkla sanāk sausāka nekā parasti keksiņiem, tad sulīgas un/vai skābenas ogas būtu iederīgākas.
250 ml ierauga (ūdens miltu tilpuma attiecība 1:2, pēc svara 1:1)
250 ml pilngraudu miltu
1 ola
1 tējk. vaniļas
1/4 tēlj. sāls
60 ml eļļas vai kausēta sviesta
120 ml medus vai 60 ml cukura
1 tējk. soda
120 ml ogas vai ievārījums
Samaisa ieraugu ar miltiem un nosegtā traukā atstāj uz vismaz 7 stundām istabas temperatūrā.
Citā traukā sajauc pārējās sastāvdaļas, izņemot ogas un sodu. Maisījumu pievieno raudzētajiem miltiem un samaisa. Iemaisa sodu un pievieno ogas.
Mīklu lej keksiņu pannā un cep 200ºC apmēram 20 minūtes.
Sanāca 16 keksiņi.