Iesācēju maize

Vienkārša dabiski raudzētās maizes mīklas, kuru nav nepieciešams mīcīt, recepte. Manuprāt, piemērota iesācējiem, tāpēc tā nodēvēju.

 

250 ml ieraugs

250 ml ūdens

2 tējk. sāls

750 ml miltu (attēlā redzamajai maizei izmantoti pilngraudu milti, ar tiem mīkla sanāk mazāk elastīga, tāpēc garoza saplaisājusi, bet var izmantot jebkurus miltus, tikai tad daudzums var nedaudz atšķirties)

 

Traukā sajauc sastāvdaļas un kārtīgi samaisa. Mīkla sanāk lipīgāka un slapjāka nekā parasti maizes mīkla (līp pie rokām - nevar samīcīt), tomēr pietiekoši stingra. Apsedz trauku un atstāj istabas temperatūrā raudzēties 8-12 stundas. Uzrūgušai mīklai jābūt divreiz vairāk apjoma ziņā un ar gaisa burbulīšiem.

 

Cepeškrāsni sakarsē līdz 250º-260ºC un ieliek tajā cepamo trauku ar vāku uz vismaz 20 minūtēm. Uz miltainas virsmas uzmanīgi, cenšoties nesaplacināt, uzliek uzrūgušo mīklu. Uzloka mīklas malas no visām četrām pusēm (pa vienai) un liek mīklu sakarsētajā traukā cepties cepeškrāsnī. Kopumā cep apmēram 40 minūtes - no tām 20-30 minūtes cep ar vāku un pārējo laiku bez vāka.

Gatavo maizi liek uz restītēm atdzist.

 

Formas maize

Recepte, pie kuras pati nonācu dažādu variāciju rezultātā. Vienkārša un ar garantēti labu iznākumu. Mīkla rūgstot izplūst, tāpēc vajadzīga forma. Attēlā redzamajai maizei 300 g milti aizvietoti ar Bio mannu ar klijām.

 

Galvenās ir miltu - ūdens proporcijas:

700 g milti

400 g ūdens

 

Tālāk atkarībā no izmantotā ierauga daudzuma recepte var variēt. Piemēram:

300 g ieraugs

550 g milti

250 g ūdens

7 g sāls

 

Receptes sastāvdaļu variācijas man nosaka plānotā izmantotā ierauga daudzums, kas, savukārt, ietekmē rūgšanas laiku. Jo vairāk ierauga, jo ātrāk sarūgst. Ieraugu kārtīgi samaisa ar ūdeni un sāli. Pieber miltus un iemaisa. Mīklai būtu jāsanāk elastīgai un nedaudz lipīgai. Taisot ar gaišajiem miltiem tā bija pietiekoši stingra, lai mīcītu. Izmantojot arī  mannu ar klijām mīkla bija pārāk ķepīga mīcīšanai. Ja iespējams mīcīt, tad to ieteicams kādas 10-15 minūtes darīt.

 

Mīklu atstāj traukā pārsegtu ar pārtikas plēvi (parasti ielieku maisiņā) uzrūgt kādas 8-10 stundas. Uzrūgusi mīkla ir palielinājusies apjomā vismaz 2 reizes un tā ir izplūdusi. Samīca mīklu atkpakaļ un liek sagatavotajā formā. Atkal pārsegtu atstāj uz vēl kādām divām stundām uzrūgt. Skatos pēc tā, lai būtu smuki pacēlusies, bet vēl ārā no formas "nekāptu".

 

Cepeškrāsni noregulēju uz ap 250ºC karstumu (pēc manas pieredzes augstā temperatūrā maize izcepās labāk) un ievietoju tajā uz kādām 10 minūtēm cepamo trauku. Lieku formu ar uzrūgušo mīklu uzkarsētajā cepamajā traukā un cepu vismaz 40 minūtes. Gatavību novērtēju uz acī un pasitot maizi ar koku (jābūt dobjai skaņai).

 

Komerciālajā pusfabrikātu un ātrās ēdināšanas diktētajā pasaulē dabisks un veselīgs ēdiens kļuvis par izaicinājumu. Ļausimies tam...!

Blogs veidots ar mērķi apkopot informāciju un pieredzi, iepazīstot aizraujošo un interesanto dabiski raudzētās maizes pasauli.

 

Citi mani blogi:

Adonika - manas mājas virtuālajā pasaulē. Iespēja apkopot sev svarīgo, saliekot no lauskām savas pasaules un svarīgo lietu mozaīku.

Azote - adoptētāju un aizbildņu SO "Azote"