Iekonservēšana un atdzīvināšana

Par dabiskā ierauga iekonservēšanu jeb ilgstošu uzglabāšanu.

Izšķir divus veidus, kā var ilgstoši uzglabāt dabisko ieraugu jeb to iekonservēt:

  • Saldējot - saldētu ieraugu var uzglabāt līdz 6 mēneši ilgu laiku. Tad to nepieciešams atkausēt un barojot atjaunot pirms atkārtoti sasaldē, ja ir tāda nepieciešamība.
  • Izžāvējot - ieraugu plānā kārtā uzsmērē uz cepamā papīra vai kā tml. un izkaltē. Tad tas viegli nonāk nost un to var sasmalcināt pulverī vai nu sablenderējot, vai ar piestas palīdzību. Izžāvētu ieraugu ieber pārtikas maisiņā un var ilgstoši uzglabāt. To ērti transportēt, sūtīt pa pastu. Kaltētu ieraugu saldētavā var uzglabāt praktiski neierobežoti ilgu laiku. Vēsā sausā vietā apmēram gadu var uzglabāt.

Ierauga iekonservēšanu izmanto, lai nodrošinātos ar rezervēm gadījumos, ja kādu iemeslu dēļ lietotais ieraugs sabojājas vai pat iet bojā. Ieteicams iekonservējot (īpaši, ja saldē svaigā veidā) sadalīt vairākās porcijās, lai nodrošinātos ar rezervēm gadījumos, ja iekonservētais ieraugs neatdzīvojas.

Iekonservēšanai izmanto veselīgu, aktīvu ieraugu neilgi pēc piebarošanas.

 

Kaltēta ierauga atdzīvināšana

  • ½ ēdamkaroti kaltēta ierauga pulvera aplej ar 1 ēdamkaroti remdena ūdens un atstāj uz dažām minūtēm izmirkšanai.
  • Iemaisa 1 ēdamkaroti miltu un atstāj istabas temperatūrā uz 24 stundām. Nav obligāti, bet ieteicams 1-2 reizes šajā laikā samaisīt ieraugu, tādejādi veicinot rūgšanas procesu.
  • Iemaisa vēl 1 ēdamkaroti miltu un 1 ēdamkaroti ūdens. Ja kaltētais ieraugs ir kvalitatīvs, kādam tam vajadzētu būt, tad būtu jābūt manāmiem rūgšanas burbulīšiem jau 24-48 stundu laikā. Ja tā nenotiek, tad visticamāk kaut kas nav kārtībā.
  • Turpiniet piebarot divreiz dienā. Pēc dažām dienām jums būs veselīgs un aktīvs dabiskais ieraugs, kuru var izmantot cepšanai vai uzglabāt ledusskapī.

Komerciālajā pusfabrikātu un ātrās ēdināšanas diktētajā pasaulē dabisks un veselīgs ēdiens kļuvis par izaicinājumu. Ļausimies tam...!

Blogs veidots ar mērķi apkopot informāciju un pieredzi, iepazīstot aizraujošo un interesanto dabiski raudzētās maizes pasauli.

 

Citi mani blogi:

Adonika - manas mājas virtuālajā pasaulē. Iespēja apkopot sev svarīgo, saliekot no lauskām savas pasaules un svarīgo lietu mozaīku.

Azote - adoptētāju un aizbildņu SO "Azote"